مالیات و انواع مالیات چیست؟
دولت برای دستیابی مردم به درآمد و سود شرایط و ابزار مناسب را در اختیار آن ها قرار می دهد و مردم در راستای بهره برداری از این امکانات و منابع موظف به پرداخت انواع مالیات می باشند. بنابراین مالیات پرداخت بخشی از سود فعالیت های اقتصادی مردم به دولت است.
اشخاص مشمول پرداخت مالیات به شرح زیر می باشند:
کلیه مالکین اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به اموال یا املاک خود واقع در ایران طبق مقررات باب دوم.
هر شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که درایران تحصیل می کند.
هر شخص حقوقی ایرانی نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
هر شخص غیر ایرانی (اعم از حقیقی یا حقوقی) نسبت به درآمدهایی که در ایران تحصیل می کند و همچنین نسبت به درآمدهایی که بابت واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود و یا دادن تعلیمات و کمک های فنی و یا واگذاری فیلم های سینمایی (که به عنوان بها یا حق نمایش یا هر عنوان دیگر عاید آن ها می گردد) از ایران تحصیل می کند.
مالیات در ایران به دو گروه مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم تقسیم می شود که در ادامه به معرفی این دو نوع مالیات می پردازیم.
مالیات مستقیم:
مالیات مستقیم دارای انواع مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد است. مالیات بر دارایی و درآمد بدون هیچ واسطهای بر درآمد و دارایی افراد و سازمانها اعمال میشود که با توجه به میزان دارایی و درآمد افراد وضع میشود.
انواع مالیات بر درآمد:
مالیات بر درآمد املاک: درآمد شخص حقیقی یا حقوقی ناشی از واگذاری حقوق خود نسبت به املاک واقع در ایران پس از کسر معافیتهای مقرر در این قانون مشمول مالیات بر درآمد املاک میباشد.
مالیات بر درآمد مشاغل: به مالیاتی که از درآمد اشخاص حقیقی وصول می گردد، گفته می شود. در واقع این نوع مالیات برای افرادی است که به صورت حقیقی مشغول به کسب درآمد هستند. طبق ماده ۹۴ قانون مالیاتهای مستقیم، درآمد بدست آمده از طریق فروش کالا، خدمات و سایر درآمدهای مالیات دهندگان که در فصل های دیگر قانون مالیات های مستقیم مشمول پرداخت مالیات نشده اند، در این بخش قرار می گیرند.
مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی: همه شرکت ها و موسسات تجاری و انتفاعی که مراحل قانونی اداره ثبت شرکت ها برای ثبت طی نموده و به ثبت رسیده اند و دارای شماره ی ثبت هستند، مشمول به پرداخت این مالیات می باشند.
مالیات بر درآمد حقوق: درآمدی که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگر (اعم از حقیقی یا حقوقی) در قبال تسلیم نیروی کار خود بابت اشتغال در ایران برحسب مدت یا کار انجام یافته به طور نقد یا غیرنقد تحصیل می کند مشمول مالیات بردرآمد حقوق است.
مالیات بر درآمد کشاورزی: درآمد حاصل از کلیه فعالیت های کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و زنبور عسل و پرورش طیور، صیادی و ماهیگیری، نوغان داری، احیای مراتع و جنگلها، باغات اشجار از هر قبیل و نخیلات از پرداخت مالیات معاف می باشد
مالیات بر درآمد اتفاقی: درآمد نقدی و یا غیرنقدی که شخص حقیقی یا حقوقی به صورت بلاعوض و یا از طریق معاملات محاباتی و یا به عنوان جایزه یا هر عنوان دیگر از این قبیل تحصیل می نماید مشمول مالیات اتفاقی به نرخ مقرر در ماده (۱۳۱) این قانون خواهد بود.